Окупанти планують перепідключити Запорізьку АЕС до Криму

відключилась від енергомережі
Окупанти на Запорізькій атомній електростанції планують перепідключити її до Криму. Про це заявив голова української державної компанії «Енергоатом» Петро Котін.

За словами Котіна, ця процедура становить небезпеку для самої станції, адже обстріл може спричинити відключення і цієї останньої лінії. Отже, станція залишиться без зовнішнього забезпечення електроживлення.

«Персонал Росатому передав на станцію спеціальну програму, яка дозволяє перепідключити ЗАЕС до Криму. Передумовою цієї програми є тяжке ушкодження ліній зв’язку ЗАЕС із енергосистемою України. Саме це ми бачимо останні три дні. Пошкоджено три лінії за цей період. Зараз ЗАЕС, на жаль, працює лише з видачею в одну лінію», – розповів він.

Глава «Енергоатому» зазначив, що на станції є 20 дизельних генераторів, які охолоджуватимуть реактори у разі аварійної ситуації.

«Щоб переключити ЗАЕС на Крим, їм потрібно повністю погасити станцію, весь південь України – окуповані частини Херсонської та Запорізької областей. Це написано у програмі. Після цього вони починають знову підключати області від підстанції в Джанкої, поступово доходять до Каховської, і від Каховської підключають ЗАЕС. Після чого цю станцію вже неможливо підключити до української енергосистеми, вона залишиться на російській частоті», – додав він.

Котін назвав найбільш небезпечним період повного відключення, коли працюватимуть усі дизельні генератори, адже пошкодження цього обладнання може призвести до плавлення активної зони реакторів.

Нагадаємо, напередодні українська влада звинуватила окупаційні війська в обстрілах території Запорізької АЕС 5, 6 та 7 серпня. Російська сторона в свою чергу безпідставно звинуватила українських військових у обстрілі АЕС.

Раніше ми повідомляли, що у Запоріжжі автомобіль перекинувся на дах: на місці працювали рятувальники.

Spread the love

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *